





Conservation in the Frontlines Online Regional Exchange Series Women Leaders Paving the Way for Biodiversity Protection in the Coral Triangle Time: 09:00hrs – 11:00 hrs (2 hours) GMT+8/Singapore/Bali/Manado/Manila Time Session 1: October 3, 2022 (In parallel with the UN World Biodiversity Summit Online Platform: Zoom and Youtube

Topic Synopsis:

The Coral Triangle is the most diverse and biologically complex marine ecosystem on the planet. It spans across Indonesia, Malaysia, Papua New Guinea, the Philippines, Solomon Islands, and Timor-Leste. The Coral Triangle is home to some of the world's most diverse and beautiful coral reefs and provides habitat for more than 250 species of fish. However, many of the marine animals in the Coral Triangle are threatened by human activities that interventions are needed to maintain the balance of the Coral Triangle's ecosystems so that they can continue the services they provide. Collective action from all sectors is needed to protect the Coral Triangle's marine ecosystems. While these challenges may seem daunting, many individuals have endeavored to develop and implement solutions to address the issues faced by our seas.

The CTI-CFF Regional Secretariat in collaboration with the Coral Triangle Center (CTC) and The Nature Conservancy, aims to shine the spotlight on innovations and actions being undertaken by women leaders across the Coral Triangle in sustaining marine resources through a series of two online regional exchanges that highlight successful women-led initiatives in sustainable marine resource management and ocean protection specifically focusing on biodiversity protection, climate action, and marine protected area management linked to the global goal to protect 30% of the world's oceans by 2030.

- Session 1: Conservation in the Frontlines: Women Leaders Protecting the Coral Triangle's Threatened Biodiversity and Endangered Species
- Session 2: Coral Triangle Women Leaders, Kickstarting Climate Action and Ocean Protection Towards the 30 x 30 Goal

Objectives: This series of 2-hour webinars and regional exchanges aim inspire others to take similar action for ocean revitalization and document lessons learned amongst women conservation practitioners across the Coral Triangle.

Target Audience: 100 virtual participants for each session from the Coral Triangle Countries (Indonesia, Malaysia, PNG, Philippines, Solomon Islands and Timor-Leste).

Organizers: Coral Triangle Center, The Nature Conservancy, CTI-CFF Regional Secretariat

Speaker Preparation:

- Speakers may prepare 8-10 slides to share during their allocated time. We request speakers to send their slides by COB on Friday/September 30, 2022. A technical test will also be scheduled 30 minutes before the event.
- Speakers are also required to send a short bio (100 words) and profile photo.
- Each speaker will receive their own dedicated Zoom link via email







For more information and queries, please contact: Leilani Gallardo, <u>lgallardo@coraltrianglecenter.org</u> Ph/WA: +62 812 3851459

| 6 | Conservation in the Frontlines | |
|--|--|--|
| Session 1: C | onservation in the Frontlines: Women Leaders Protecting the Coral Triangle's | |
| | Threatened Biodiversity and Endangered Species | |
| Date: October 3, 2022 Time: 09:00hrs – 11:00 hrs (2 hours) GMT+8/Singapore/Bali/Manado/Manila Time | | |
| Time | | |
| Time 09:00- 09:05 | Topic and Resource Person Welcome and Introduction | |
| | | |
| (5 mins) | Rili Djohani, Executive Director, Coral Triangle Center | |
| 09:05-09:15 | Opening Remarks | |
| (10 mins) | Dr. Mohd Kushairi Bin Mohd Rajuddin, Executive Director, CTI-CFF Regional | |
| | Secretariat | |
| 9:15 – 09:25 | Setting the Stage: Gender Equality and Social Inclusion in Marine | |
| (15 mins) | Environmental Conservation | |
| | Dr. Elizabeth McLeod, The Nature Conservancy | |
| | Mary Kay's commitment to Gender Equality and Ocean Conservation (Video Presentation) Virginie Naigeon-Malek, Corporate Communications and Brand Transformation | |
| | Strategist, Sustainability, ESG & Social Impact, Women's Empowerment Advocate, Mary Kay (Video Presentation) | |
| 09:30 - 09:45 | Topic 1: Female Rangers Saving Leatherback Turtles in the Solomon Islands | |
| (15 mins) | Madlyn Ero, TNC Gender and Equity Lead in the Solomon Islands | |
| 09:45-10:00 | Topic 2: Dugong Conservation in the Philippines | |
| (15 mins) | Ms. Erina Molina, Institute of Environmental Science and Meteorology, | |
| | University of the Philippines Diliman | |
| 10:00-10:15 | Topic 3: Promoting Sustainable Fisheries through Art and Science | |
| (15 mins) | Dr. Elle Wibisono, Indonesia Fisheries Science and Policy Fellow, Conservation International | |
| 10:15-10:30 | Topic 4: Shark Conservation in Malaysia | |
| (15 mins) | Serena Adam, Shark Conservation Officer, WWF Malaysia | |
| 10:30-10:35 | Video Presentation | |
| (5 mins) | Ocean Witness Video featuring Bajau Community Woman Leader Roziah Jalalid | |
| | and the Women's Association of Omadal Island's conservation efforts in | |
| | Sabah, Malaysia | |
| 10:35-10:40 | Session Synthesis and Lessons Learned | |
| (5 mins) | | |
| 10:40-10:55 | Q&A Session | |
| | | |







| (15 min) | |
|-------------|---|
| 10:55-11:00 | Wrap Up and Closing |
| (5 mins) | Rili Djohani, Executive Director, Coral Triangle Center |